pondělí 17. března 2014

Peklo jménem Molusky

Molusky Viktora trápí někdy od ledna. Oficiálně nemají svědit a tak se nemají hlavně drbat, aby se neporušili a více se nešířili. Jenže já nevím zda ho to svědí nebo ne. No a říkejte autistovu, který vám zatím vůbec nerozumí, aby se nedrbal, když nesnáší cokoliv nového, co na jeho tělo nepatří. Každý stroupek nebo pupínek si vždy nemilosrdně strhává. Takže kolikrát z malého odření je vždy velká rána, která se problematicky hojí. Nesnese žádné náplasti apod. Tak to probíhalo i s Moluskami, z jednoho malého pupínku, který jsem se nejdříve nesnažila řešit a upozorňovat na něj se vyrojilo velké množství těchto pupínků. Během pár dní jich měl přes padesát i více a to na hrudníku a zespodu na ruce. Přestali jsme ihned chodit do bazénu- tragédie pro náš režim. A snažili jsme se sehnat všechny dostupné informace. K doktorce na kožní jsme ihned nešli, protože většina lidí na internetu psala, že jim stejně nepomohla. A že seškrábávání ostrou lžičkou je fakt drastické. To jsem si neuměla představit, že bychom to s Viktorem zvládli. Zkoušeli jsme všechno možné, co nám kdo radil. Některé krémy, které byly donedávna k sehnání v lékárnách se již od jara 2013 v Čechách neprodávají- viz. Infectogel apod.  Takže jsme zvolili kombinaci pojídání homeopatik ( což se nám komplikovalo tím, že Viky bere i homeopatika, kvůli svému autism), nočním vypichováním jehlou a následným dezinfikováním. To moc nešlo, přestože v noci spí velmi tvrdě, tak tohle mu vadilo a nebyli jsme schopni vypíchnout jednu nebo dvě. Také máme doma propolis naložený v lihu, kterým jsme mu to v noci potírali. To nám přišlo, že zabírá. Také jsme mu posilovali imunitu sirupem Imunoglukan. Stejně jsme nakonec skončili u kožní doktorky, která nám řekla, že základem je hlavně ho promazávat nějakou mastí, když je kůže mastná tak se viry prý tolik nešíří. No a já si myslela, že naopak teď ho nemám mazat. Normálně ho každý den mažeme kvůli atopickému ekzému, takže jsme mu vlastně uškodili. Řekla nám, že jich už má tolik, že to bez narkózy odstranit nepůjde. To jsem zavrhla, protože dát Vikyho pod narkózu se opravdu bojím. A zároveň by pak měl velké ranky, které nevím jak bychom vyhojili, když si nenechá náplast a asi by si to i hrozně škrábal. Napsala nám kapky Zyrtec. A řekla ať je večer potíráme roztokem na bradavice. To jsme zkusili párkát, ale to vůbec nešlo. Nenechal si to udělat ani když tvrdě v noci spal.  Takže jsme i nadále kombinovali Zyrtec, Imonuglukan, homeopatika a večer jsme najeli na potírání MMS a ráno jsme to potírali mastí s propolisem.  Nevím co zabralo, ale teď to vypadá, že jsme se jich snad zbavili. Je pravda, že jakmile jsme nasadili desinfekci s MMS tak to začalo ihned viditelně odcházet. Do týdne bylo po nich. Ale možná už zabrala také kombinace všech předchozích přípravků. Takže hurá a konečně můžeme začít chodit do bazénu.

Moluska (molluscum contagiosum)

Moluska je neškodná infekční choroba kůže způsobená virem poxvirus, která se může projevit jak u dětí, tak i u dospělých. U dětí se tato nemoc přenáší nahodilým kontaktem (většinou v oblasti zadečku, genitálií a očních víček). Svědčí o oslabené imunitě pacienta. Moluska se může plést s mateřskými znaménky, kuřími oky, kožním růžkem nebo stařeckými bradavicemi. Proto by měl diagnózu určit lékař.

Moluska příznaky nemoci

Moluska patří mezi nezhoubné (benigní) novotvary virového původu s různorodou inkubační dobou od 3 týdnů do 3 měsíců. Po akné je tato nemoc druhým nejčastějším kožním problémem. Všechny typy jsou vyvolané lidskými papillomaviry (HPV). Přenáší se škrábáním a kontaktem s infikovaným „místem“ – získat je lze v bazénech, saunách, veřejných sprchách apod.
Moluska jsou typicky polokulovité, hladké, barvy kůže nebo nažloutlé či narůžovělé s centrální vkleslinou (pupík). Velikost v průměru bývá 2-5 mm, ojediněle  moluska může dosahovat velikosti až 1,5-2 cm. Objevuje se především kolem genitálií, ale může se vyskytnout také v  oblasti břicha nebo kdekoliv na kůži i osamoceně. Na kůži jich bývá přibližně dvacet až sto; zejména u dětí. Někdy mohou moluska zhnisat a zanítit se. Nákaza bez lékařského ošetření může trvat několik měsíců.

Léčba molusky

V některých zemích (USA) se moluska vůbec neléčí a nechávají se být, časem (ale může to být i řada měsíců) se sama začnou ztrácet. U nás je standardní postup seškrabávání ostrou lžičkou.
Dosud se u nás v praxi jako běžná léčba molusky používaly destruktivní metody, např. rozrušení sterilní jehlou s následným zajódováním nebo skalpelem, kryalizace (zmrazení) tekutým dusíkem (u dětí po předchozím znecitlivění) nebo aplikace lokálních cytostatik. Po čase bylo třeba však kůži zkontrolovat, neboť onemocnění se může vrátit, přestože molusky zdánlivě ustoupily.
Avšak "drastické" seškrábání (vyřezání skalpelem) molusek je prováděno bez umrtvení.
  • InfectoDell lösung -roztok způsobuje likvidaci buněk postižených virem
  • Gerocel- kapky - je bioinformační posilující doplněk stravy vyrobený z rostlin a éterických olejů¨
  • Podofylin- je cytostatikum a při překročení doporučené koncentrace se stává velmi toxickým
  • Kantaridin - roztok,který působí po 24–72 hodinách
  • Tretinonin - působí jako přírodní peeling, díky jehož působení dojde k odloučení vrchních vrstev pokožky
Jako doprovodná péče se doporučuje udržovat partie s moluskami v kyselém prostředí, např. potírat octovou vodou. Bradavice se nesmí zejména škrabat ani jinak narušovat, protože si tak můžeme přivodit nákazu i na jiných místech těla. Prevencí před infekcí je nepoužívání společného ručníku a žínek. Pokud jde o oblečení, pokožka by měla dýchat. Optimální se jeví bavlněné prádlo, rozhodně ne neprodyšná syntetika. Striktně zakázáno je koupání se v bazénech, vířivkách, ale i doma, ve vodě se totiž molusky šíří významnou rychlostí.



6 komentářů:

  1. Tak tohle vám vůbec nezávidím, sama se děsím toho až Matěj dotáhne neštovice (ještě je neměl) , jak mu vysvětlím že se nemá škrábat, každý strup ho úplně znervozňuje a náplast od malička nesnese....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo na naštovice a zarděnky raději nemyslím. To bude obdobná situace. Jinak včera jsme už byli v bazéně, tak doufám, že se nám to rychle nevrátí zpátky. Paní isntruktorka říkala, že jsme to zvládli zničit docela rychle, i když mě to teda nepřišlo. Jen by mě zajímalo, jak Vám stanovili postižení 20%- jak to u autisty změřili? Držím vám palce s bojem s úředním šimlem.

      Vymazat
    2. Tenkrát nám posudkový lékař, řekl, že autismus je podle tabulek jen 20% a k tomu jsme ještě neměli dignostikovanou disfázku, o které jsme stejně věděli že ji máme tak nám to neschválii :-)

      Vymazat
  2. Také jsem řešila kdysi u dětí molusky. Jednou jsem s nimi šla ke kožnímu lékaři a nechala se přemluvit na seškrabávání. Pak jsem toho litovala, protože se jejich počet znásobil. Nakonec mě jedna lékárnice doporučila potírat molusky roztokem Novikov, což je zelený roztok volně dostupný v lékárně a podávat dětem přípravky na podporu imunity. Během 2 měsíců molusky zmizely a nikdy se znovu neobjevily.

    OdpovědětVymazat
  3. Molusky potrápily Šárku a vím, že nic nezabíralo, až seškrábání...nerada na to vzpomínám...Jsem ráda, že vy jste to zvládli bez toho.

    OdpovědětVymazat
  4. Take uz s tim bojujeme od jara... Muj rok a pul stary syn ma molusky u oka, nektere dokonce na vicku a neda se to vubec odstranit. Vyzkouseli jsme ledacos. Ted me taky napadlo to MMS - v jakem pomeru jste to michali? Moc dekuji za odpoved (nejlepe na lucka.pavlikova@gmail.com. Diky!

    OdpovědětVymazat